Klimatet & Skogen

Klimatet och skogen har en hel del gemensamt och visst är det helt fantastiskt att träden lagrar in en del av jordens koldioxidutsläpp? Genom fotosyntesen binder växande skog in koldioxid från atmosfären och förvandlar det till trä, som vi sedan kan använda till en massa olika produkter. Många av skogens produkter kan ersätta sådant som annars tillverkas av fossil olja och fossilt kol; exempelvis plast.

Värt att veta om granar och koldioxidutsläpp: en liten räkneövning

1 Gran

Visste du att om du kör bil* från New York till Los Angeles släpper du ut 1 ton koldioxid? Och om du planterar en gran som växer i 100 år tar den upp motsvarande mängd koldioxidutsläpp.

*beräknat på utsläpp för 500 mils körning med bensindriven medelstor bil via utsläppsrätt.se
**1 normalstor gran tar upp 1 ton koldioxid under sin livstid (ca 100 år). Källa: SLU

3 Granar

Om du flyger från Sverige till Thailand tur och retur behöver du däremot plantera 3 granar (som växer i 100 år) för att de ska ta upp motsvarande mängd koldioxidutsläpp.

*beräknat på utsläpp för 1 600 mils flygsträcka via utsläppsrätt.se

6 Granar

Planterar du 6 granar under 1 år blir du klimatneutral det året. 6 granar/år motsvarar nämligen det utsläpp av koldioxid varje människa åstadkommer per år

500 Granar

För att kompensera de genomsnittliga koldioxidutsläpp EN människa gör under sin livstid behövs HELA 500 granar*.

*Beräknat på en medellivslängd på ca 83 år. Källa: scb.se

Experten Hans Petersson, SLU, sätter upp ett varningens finger:
”Det är inte rimligt att klimatkompensera genom att plantera skog: målet är att vi INTE ska använda fossilbaserade produkter i framtiden! Genom att bruka skogen hållbart kan vi istället ersätta fossila alternativ med trä. ”

Nyckeln är VÄXANDE skog

Det är bara träd som växer som binder in mer koldioxid än de släpper ut*. Därför är det viktigt att vi skördar och planterar NY skog! Samtidigt är det också viktigt att vi bevarar och skapar biologisk mångfald. Det är dock inte så enkelt att vi kan rädda planeten enbart med hjälp av skogen – det går nämligen inte att plantera tillräckligt mycket för att kompensera alla världens koldioxidutsläpp, det finns inte plats för så många träd på jorden.

Det är mycket att tänka på!

Om du väljer att #pluggaskog får du lära dig mer om hur allt hänger ihop.

*När träden blivit gamla binder de in mindre koldioxid, det måste alltså kontinuerligt planteras nya. Källa: SLU